Setembre 2017 – Juny 2018 : Grup de pràctica i estudi de les bases del cant Dhrupad

1 sessió setmanal 52,50 € al mes / 2 sessions setmanals 100 € al mes

La pràctica vocal de base que demana l’aprenentatge d’aquest gènere pot esdevenir una tècnica per entrar en contacte amb nosaltres mateixos. L’escolta profunda que requereix ens aporta els beneficis d’una pràctica meditativa. Al mateix temps, el treball d’exploració corporal necessaria per a la producció vocal ens aporta coneixement sobre el propi cos i les seves possibilitats com a vehicle o instrument que acull la nostra ànima.

Què farem a les sessions de pràctica?

ESCOLTAR ATENTAMENT

Amb el Dhrupad aprenem a escoltar; a reduïr la distància que hi ha entre allò que és i allò que nosaltres podem percebre.

– Treball de tècnica i cultura vocal

– Escolta i anàlisi guiada dels rāgas estudiats

– Pràctica grupal i suport en la vivència de la pràctica individual

– Estudi del fraseig per a l’ālāp

– Tècnica per a la pràctica del jod i jhala

– Estudi dels tālas (cicles rítmics propis del gènere) i de diverses composicions

– Afinació i pràctica instrumental del tānpūrā

A part de les trobades regulars es programaran diferents activitats extraordinàries amb professors convidats. Les propostes seran d’un cap de setmana al trimestre aproximadament i estaran obertes a tothom.

Aquestes es plantejen com una oportunitat d’aprofundiment complementària al treball setmanal i, a més, com un moment de trobada amb practicants de Dhrupad d’altres nacionalitats. Si formem un bon grup també es pot organitzar un intensiu de més dies durant les vacances de Nadal, Setmana Santa o estiu.

El Dhrupad és un dels gèneres musicals de la música hindustànica. En el seu origen al voltants del segle XV estava lligat al culte devocional vixnuïta tot i que de seguida va esdevenir la música de les corts hindús i mogols fins al segle XIX. En l’actualitat, el gènere ha viscut una revitalització molt important gràcies a les darreres generacions de músics com els Dagar Brothers, Pt. Vidur Mallick, Z. Mohiuddin, Z. Fariddudin Dagar, R. Sanyal, Gundecha Brothers y Udai Bhawalkar, entre altres que han cregut en la importància d’aprofundir en la recerca a través del so i la música rāga així com també en l’ensenyament d’aquesta tradició, tant a l’Índia com arreu del món.

El Dhrupad es concentra de manera especial amb la precisió en l’entonació i es caracteritza per mantenir notes llargues i sostingudes i per l’extensió de les seccions improvisades de l’ālāp, jod i jhala, utilitzant un vocabulari específic de síl.labes i vocals que precedeix la composició fixada o bandiś.

Sobre mi

Els últims sis anys he estudiat un Grau de Tradició Musical de l’Índia al Conservatori de Vicenza, Itàlia fent l’especialitat de cant Dhrupad amb la professora Amelia Cuni. El 2016 em van concedir una beca ICCR per anar a Bhopal, Índia, a estudiar un any de Postgrau a l’Institut de Dhrupad dels mestres Gundecha. Durant aquest any vaig poder aprofundir en l’estudi i la pràctica del cant, vivint a l’escola residencial – gurukul – amb classes diàries i sessions regulars per a la practica individual i grupal.

Al llarg d’aquests anys he iniciat el projecte personal Saṅgītarasikā Experiències Musicals per al coneixement del cant dhrupad i la música de l’Índia en general a casa nostra, organitzant experiències com ara seminaris i concerts, col.laborant amb diversos artistes i col.lectius.

La idea de crear i dirigir un grup de pràctica neix de la voluntat de compartir l’estudi i la pràctica del cant Dhrupad amb persones de la mateixa ciutat o voltants. El grup de treball és un grup obert a tota mena de persones interessades en el treball vocal, la meditació a través del so, la música en general i la música rāga en particular. El propòsit d’aquest espai de pràctica és una cita setmanal d’entrenament artístic compartit. Com que es tracta d’un grup de pràctica, la idea és partir d’una programació estable que jo mateixa dirigiré i en funció de la dinàmica del grup anirem conjuntament trobant els nous espais i formes de treball.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.