BE MUSIC 2 Taller de Dhrupad amb Igino Brunori i Virginia Nicoli

És sempre un gran plaer convidar Samvad, la Virginia i l’Igino a Barcelona. La trobada tindrà lloc a Proyoga Yamuna com l’any passat. Aquesta vegada per aprofundir en el rāga Durgā. El taller es farà els dies 22 i 23 de febrer.

El taller serà impartit en anglès amb traducció al català i/o castellà (només si es necessita). Aquest taller està obert a tothom que vulgui explorar la veu i el so, independentment del seu nivell tècnic i experiència musical. Treballarem individual i col.lectivament. Molt recomanat per a cantants i instrumentistes.

 

CONTINGUTS DEL TALLER

– La veu natural: tècniques de producció de veu en el cant Dhrupad i la seva pràctica

– Introducció al rāga Durgā (moviments ascendents descendents, svaras, paltas i microafinació)

– Desenvolupament de l’Ālāp

– Desenvolupament del ritme; pràctica de tāla i laya

– Aprenentatge d’una composició tradicional –bandiś– en el rāga estudiat

El taller serà impartit en anglès amb traducció al català i/o castellà (només si es necessita). Aquest taller està obert a tothom que vulgui explorar la veu i el so, independentment del seu nivell tècnic i experiència musical. Treballarem individual i col.lectivament. Molt recomanat per a cantants i instrumentistes.

 

MÚSICA HINDUSTÀNICA

El sistema musical de la música de l’Índia té dos eixos vertebradors; rāga i tāla. Els rāgas són els modes melòdics a partir dels quals es desenvolupa la música. Cada rāga utilitza una sèrie de notes musicals concretes i la manera com les notes d’un rāga es relacionen entre elles conforma les frases musicals que en defineixen el seu carácter. Tradicionalment, cada rāga s’associa amb un moment del dia, amb una estació de l’any o amb una emoció –rasa– determinada.

L’altre eix principal i imprescindible de la música de l’Índia és el seu sistema rítmic; el tāla. Aquest s’ha desenvolupat al llarg de milers d’anys i està considerada una forma d’art per si mateixa. Als fonaments d’aquets sistema es troben els conceptes d’espai i temps i de la percepció del so; en el tāla, és dóna molta atenció a l’aspecte compositiu i improvisatiu, en un ampli espectre de varietat rítmica, estructural i tímbrica.

DHRUPAD

El Dhrupad és un dels gèneres més antics i tradicionals de la música hindustànica i es basa en els harmònics naturals (afinació no temperada). El Dhrupad ha conservat la seva forma fins als nostres dies gràcies a la transmissió mestre – deixeble per successions de generacions seguint el mètode tradicional d’ensenyament guru-śiṣya paramparā. Encara que alguns estudiosos vinculen l’origen del gènere al text del Sāmveda, el seu origen documentat fou al voltant del segle XV, lligat al culte devocional vixnuïta. Tot seguit va esdevenir la música de les corts hindús i mogols fins al segle XIX.

Aquesta música refinada té la capacitat de sorprendre per la seva simplicitat i puresa. El Dhrupad és una experiència sonora que ens pot portar sentiments de devoció, serenitat i d’introspecció.

En l’actualitat, el gènere ha viscut una revitalització molt important gràcies a les darreres generacions de músics com els Dagar Brothers, Pt. Vidur Mallick, Z. Mohiuddin, Z. Fariddudin Dagar, R. Sanyal, Gundecha Brothers y Uday Bhawalkar i els seus estudiants. Tots ells han cregut en la importància d’aprofundir en la recerca a través del so i la música rāga així com també en l’ensenyament d’aquesta tradició, tant a l’Índia com arreu del món.

El Dhrupad es concentra de manera especial amb la precisió en l’entonació i es caracteritza per mantenir notes llargues i sostingudes i per l’extensió de les seccions improvisades de l’ālāp, joḍ i jhala, utilitzant un vocabulari específic de síl.labes i vocals que precedeix la composició fixada o bandiś.

 

DISSABTE  22 de FEBRER 10-13 / 15-18

DIUMENGE 23 de FEBRER 10-14

Tot el cap de setmana: 150 €

1 sol dia (dissabte): 100 €

Estudiants, jubilats i aturats: 130 €

Info i reserves

sangitarasika.org / sangitarasika@gmail.com  +34 653525021

La reserva (no reemborsable) és del 50% de la tarifa

Si vols venir amb el teu instrument contacta’ns per més informació

PROYOGA YAMUNA

C/ Ravella, 12, Entl. 3a. 08021, Barcelona

proyoga-yamuna.com

 

 

Experiència organitzada per Saṅgītarasikā i Samvād en col.laboració Proyoga Yamuna

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.