Classes

CLASSES DE CANT DHRUPAD

PROYOGA YAMUNA – BARCELONA

Dimecres i/o divendres 11’30 – 13 d’octubre a juny

1 sessió setmanal 50€ mensuals i 2 setmanals 80€

Les classes estan obertes a persones interessades en el treball vocal, la meditació a través del so, la música en general i la música rāga en particular.

La pràctica de dhrupad pot considerar-se un tipus de ioga del so. Tan el dhrupad com el ioga proposen i desenvolupen camins pràctics que orienten cap a la unió de l’essència individual amb aquella universal. La música de l’Índia, el ioga i el tantra consideren el so – nāda – com la causa primordial del món manifestat. L’estudi de les vibracions sonores (internes o externes al propi cos) esdevé una tema fonamental tan en el ioga com en el dhrupad. Així, la pràctica vocal de base d’aquest gènere musical pot resultar una excel.lent tècnica per a connectar amb el nostre espai intern (amb la nostra interioritat). L’escolta profunda que requereix ens aporta doncs els beneficis d’una pràctica meditativa. Al mateix temps, el treball d’exploració corporal necessari per a la producció vocal ens dóna coneixement sobre el propi cos i les seves possibilitats com a instrument o vehicle que acull la nostra ànima.

El cant dhrupad té el seu orígen al voltant del segle XV a la zona central de l’Índia del nord. Inicialment estava conectat al culte devocional vixnuíta i posteriorment esdevingué la música de les corts hindús i mogols fins al segle XIX. Com a música de cort, va conservar la seva natura espiritual que, de fet, és intrínseca a la concepció del fenòmen musical a l’Índia. Actualment viu un moment de reconeixemnet a nivell mundial i, juntament amb el khayāl, el dhrupad es considera un dels gèneres clàssics de la música indostànica. El dhrupad utilitza l’afinació natural i es recolza en el tānpūrā, un instrument de corda polsada que crea una base contínua per sobre de la qual es desenvolupa la línia musical del rāga. El tānpūrā funciona per al músic com la paleta de colors per al pintor. El dhrupad es concentra en l’entonació precisa i es caracteritza per fer ús de notes llargues i per l’extensió de les seccions improvitzades de l’ālāp, el joḍ i el jhālā utilizant un vocabulari específic de síl.labes i vocals que precedeixen a la compsició poètica o bandiś i les següents variacions ritmico-melòdiques.

Durant les sessions anirem desenvolupant els següents aspectes:

  • Treball de tècnica i cultura vocal
  • Anàlisi dels rāgas estudiats
  • Estudi del fraseig per a l’ālāp
  • Tècnica bàsica per la pràctica del joḍ i del jhālā
  • Estudi dels tālas (cicles rítmics) i de diverses composicions
  • Afinació del tānpūrā i práctica amb l’instrument
  • Acompanyament en la pràctica personal
  • Propostes de tallers y seminaris complementaris
  • Bibliografía y materials sonors

Per inscriure’t pots trucar al 653525021 o enviar un correu a sangitarasika@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.