Taller de cant Dhrupad amb Inoue Sou – 9 i 10 de gener

El sistema musical de la música de l’Índia té dos eixos vertebradors; rāga i tāla. Els rāgas són els modes melòdics a partir dels quals es desenvolupa la música. Cada rāga utilitza una sèrie de notes musicals concretes i la manera com les notes d’un rāga es relacionen entre elles conforma les frases musicals que en defineixen el seu carácter. Tradicionalment, cada rāga s’associa amb un moment del dia, amb una estació de l’any o amb una emoció –rasa– determinada.

L’altre eix principal i imprescindible de la música de l’Índia és el seu sistema rítmic; el tāla. Aquest s’ha desenvolupat al llarg de milers d’anys i està considerada una forma d’art per si mateixa. Als fonaments d’aquets sistema es troben els conceptes d’espai i temps i de la percepció del so; en el tāla, és dóna molta atenció a l’aspecte compositiu i improvisatiu, en un ampli espectre de varietat rítmica, estructural i tímbrica.

El Dhrupad és el gènere musical més antic de la música clàssica hindustànica. La natura del dhrupad és espiritual i la seva recerca va més enllà d’entretenir, generant sentiments de pau i contemplació a qui l’escolta i el practica atentament.

Aquest taller està obert a tothom qui vulgui explorar la veu i el so mitjançant les eines que ens facilita aquesta tradició musical de l’Índia, independentment del seu nivell tècnic i la seva experiència. Hi haurà espai de pràctica en grup i classes individuals. Molt recomanat per a cantants i instrumentistes (intruments no temperats).

Programa del taller

– Ensenyaments teòrics sobre els rāga i els tāla i la cultura vocal en el cant dhrupad.

– La veu natural: tècniques de producció de veu en el cant dhrupad i la seva pràctica.

– Treball individual amb els necessitats concretes de cada estudiant.

– Audició musical meditativa

– Micro-afinació en la música rāga (vocal o instumental amb instruments no temperats)

– Desenvolupament de Ālāp

– Desenvolupament del ritme; pràctica de tāla y laya.

Bandiś: composició tradicional fixada en un rāga i amb un tāla concrets.

El taller serà impartit en anglès amb traducció al català i/o castellà (només si es necessita).

Horari

Dissabte 9 de gener de 10 a 19h.

Diumenge 10 de gener de 8 a 14h.

Diumenge al matí farem una pràctica meditativa amb les notes greus anomenada Kharaj i per aquest motiu – i també perquè acabarem a les 14h- començarem ben d’hora.

Preus

– Tot el cap de setmana: 135 € oferta inscripció* abans del 15 desembre.

– Preu després del 15 de desembre: 150 €.

– 1 sol dia (dissabte): 75 € oferta inscripció* abans del 15 desembre.

– Preu després del 15 de desembre: 85 €

* Oferta vàlida per a estudiants, jubilats i aturats.

Per reserves i més informació podeu escriure a sangitarasika@gmail.com (Eulàlia).

Per tal de formalitzar la reserva cal fer un ingrés no reemborsable del 50%.

Lloc

Sala Armónia Terol, 8 08012 Barcelona Metro L3 Diagonal – Fontana/ L4 Joanic.

Inoue Sou

Nascut a Japó, va començar a estudiar música quan tenia 6 anys. A Tokio, va estudiar flauta per a la música sacra japonesa amb el mestre Makino Saburo i des del 1984 ha interpretat regularment aquesta música en nombroses cerimònies. Com a solista, ha actuat al Japó i en altres països d’arreu des de l’any 1999. L’any 2003 va començar els seus estudis de flauta bansurī amb el mestre Nakagawa Hiroshi, deixeble del célebre flautista Pt. Hariprasad Chaurasia. Amb un desig profund d’explorar els misteris del so en els rāgas a través de l’ ālāp, va viatjar a l’Índia per dedicar-se plenament a l’estudi del cant dhrupad amb els Gundecha Brothers al Dhrupad Sansthan Bhopal. (Institut de Dhrupad de Bhopal). De llavors ençà, Inoue Sou ha ofert concerts a Índia, Nepal, Japó i els Estats Units. Actualment viu Katmandú, ensenyant i cantant en jugalbandi (a duo) amb Vishal Bhattarai. La nitidesa i la precisió de la seva veu unides a la profunditat espiritual amb la que viu el fenòmen musical fan dels seus concerts i tallers una experiència extraordinària d’auto-coneixement i consciència plena mitjançant el so.

Aquesta és la primera visita d’Inoue Sou a Espanya, convidat per Aushadhi Escuela de Yoga de Madrid (aushadhiyoga.com). Aushadhi Yoga organitza diverses activitats amb Inoue Sou a Madrid i voltants de la ciutat.

Inoue Sou. Ālāp en rāga yaman

Organitza:

 Sin título 1

Amb el suport de:

Logo Aushadhi   armonia   logo- dhrupad sansthan  Logo_Casa Asia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.