El Dhrupad és la forma més antiga de la música clàssica hindustànica i ha sobreviscut fins als nostres dies en la seva forma original. La natura del Dhrupad és espiritual i la seva recerca va més enllà d’entretenir, generant sentiments de pau i contemplació a qui l’escolta i el practica (cant i instrument) atentament.
Aquest taller està obert a tothom qui vulgui explorar la veu i el so mitjançant les eines que ens facilita aquesta tradició musical de l’Índia. Recomanat per a cantants, instrumentistes i per a aquells qui vulguin aprendre a tocar la flauta bansurī. No cal experiència prèvia.
El taller consta d’ una part teòrica on parlarem de la filosofia i la història del Dhrupad i d’una part pràctica (individual i de grup).
Divendres 17
18h – 21h: Benvinguda i presentació + classe de grup.
Dissabte 18 i diumenge 19
7h – 8h: Kharaj (pràctica de les notes greus – opcional).
8h – 8’30h: Estona per meditar, practicar yoga, relaxar-se…
8’30h – 8’45h: Pausa tè i fruita.
8’45h – 9’45h: Classe de grup rāga Bhairav.
9’45h – 10’45h: Pausa esmorzar.
10’45h – 13’45h: Classes individuals.
14’00h – 15’00h: Classe de grup.
Es facilitarà un certificat d’assistència avalat pel Dhrupad Sansthan, l’Institut de Dhrupad dels Gundecha Brothers a Bhopal (Índia).
Per inscripcions, reserves i més informació podeu escriure a sangitarasika@gmail.com
On: Sala Armónia Terol, 8 08012 Barcelona Metro L3 Diagonal – Fontana/ L4 Joanic.
Virginia Nicoli i Igino Giovanni Brunori – samvadmusic.com
Samvād és un innovador duo musical que elabora nous sons a partir de materials antics. Les seves actuacions són viatges de meditació a través d’un ric paisatge de la melodia i el ritme, utilitzant bansurī (flauta de bambú índia), flauta travessera i el saxòfon. Toquen conjuntament amb el tabla o el pakhāvaj (instruments de percussió) i els apassiona col.laborar amb músics de tot el món.
Els arranjaments, composicions i improvisacions originals de Samvād estan basades en el Dhrupad. Amb els seus mestres, els Gundecha Brothers (cantants de dhrupad de renom), han forjat el seu propi llenguatge musical en el qual el Rāga (marcs melòdics de la música clàssica de l’Índia) i Tāla (cicles rítmics) en continuen sent les característiques principals. En aquest sentit, la seva música té menys de fusió i més d’ expressió dinàmica d’aquests principis tradicionals.
Sala Armónia – salarmonia.com
Un espai obert a persones que volen millorar la seva qualitat de vida amb alegria, creativitat I llibertat.
“Ens recolzem en la saviesa de les tradicions milenàries, sobretot les orientals com la hindú, la xinesa, la japonesa i la del sufí. En sistemes coherents com les matemàtiques i la música, l’alquímia, la cosmología i la geometria aixó com en el poder sanador del so, la veu i la vibració.
Només amb la pràctica podem integrar allò que tant bé entenem a través de la ment. Al camí de l’experiència hi trobem la veritable saviesa, la que ens ofereix salut, benestar i joia.”
Marta Aymerich, directora i creadora de l’Espai Armónia
Saṅgītarasikā – sangitarasika.org
Eulàlia Cuxart Benas és la creadora de Saṅgītarasikā, un nou projecte que genera experiències artístiques per apropar-nos a les tradicions de la música de l’Índia i que té la voluntat d’obrir espais de diàleg i de crear vincles entre diferents cultures i tradicions.
Des de l’any 2008 fa recerca a través de la veu parlada i del cant. Actualment estudia a Itàlia la Diplomatura de Tradicions Musicals Extraeuropees amb orientació indològica al Conservatori de Música Arrigo Pedrollo de Vicenza. Al Conservatori, estudia cant Dhrupad amb l’Amelia Cuni. També és alumne dels Gundecha Brothers a l’Institut de Dhrupad a Bhopal, Índia, i participa als seminaris que aquests organitzen anualment per Europa.
Les pròpies experiències vitals i una curiositat de voler comprendre’s a si mateixa i el món que l’envolta l’han portada endinsar-se en la practica i l’estudi del yoga. Treballa per a integrar les tècniques corporals provinents del yoga i d’altres disciplines, la respiració, la veu i la relaxació, a través de les diferents activitats culturals i artístiques que proposa.
“ Sento que per aprendre, cal escoltar(se) i sentir(se). Habitar el present … i que quan partim d’un estat de relaxació/acceptació i de gaudi, l’experiència d’aprenentatge és revela de manera espontània.”
Crec que l’art ens connecta amb les emocions humanes i ens obre a una dimensió que ens permet explorar-les. En aquest espai s’esdevé el veritable coneixement, aquell que neix des de dintre, des de l’experiència pròpia. Aquell que ens permet de reconèixer-nos i recrear-nos, transformant les relacions amb nosaltres mateixos, amb el món que ens envolta i amb l’univers sencer.”
Eulàlia Cuxart, directora i creadora de Saṅgītarasikā
.