Nīla Saṅgīta – Una vetllada de música i dansa clàssica de l’Índia – 25 de juny de 2015

25.06.2015 / 21:00 h
CLAUSTRE ARTS SANTA MÒNICA
ENTRADA GRATUÏTA / AFORAMENT LIMITAT

Un any més, repetim “l’aliatge” col.laboratiu entre Saṅgītarasikā, el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra i Casa Asia per a presentar-vos una nova experiència sonora.

Aquesta vegada s’uneix al treball col.laboratiu el Centre d’Arts Santa Mònica, que ens cedeix l’espai del claustre i els mitjans tècnics per dur a terme el concert de Nīla Saṅgīta; un conjunt de joves músics dedicats a la música hindustànica que ens proposen un viatge musical entre els diferents paisatges que es van dibuixant per les melodies dels rāgas. La ballarina, a través del llenguatge de la dansa kathak, ens explicarà històries de déus i d’amors.

L’espectacle ens sorprendrà amb intricats jocs rítmics i melòdics tan a la part intrumental amb la bansurī (flauta), el sarod (cordòfon) i el tabla (instrument de percussió) com amb la dansa kathak amb la perscussió dels peus a terra i el so dels cascavells lligats als turmells.

Saṅgītarasikā Experiències Musicals, en aquesta ocasió, aposta per una formació peculiar amb músics de diferents procedències (Catalunya, Itàlia, Índia) units per l’amor i la dedicació a la música. El punt de trobada i nexe entre ells neix a la ciutat sagrada de Varanasi (Benarés), coneguda arreu per la seva importància espiritual i també pel seu ric patrimoni musical. L’Amit Mishra, el tablista del grup, és un exponent de la reconeguda Banaras Gharana nascut a la família Mishra de Benarés, coneguda per la seva tradició de músics (sarangī, tablistes i cantants). Els sons i els cicles rítmics s’articulen i es connecten amb els diferents instruments i la dansa.

Amit Mishra (tabla)
Jacoppo Pacifico (bansurī)
Jordi Prats (sarod)
Nuria Cabo (dansa kathak)

En la música hindustànica, tots ells s’han format i continuen fent-ho amb el tradicional guru-śiṣya paramparā (la tradició guru-śiṣya, llinatge o paramparā, denota una successió de mestres i deixebles en la cultura tradicional de l’Índia i és la manera com tradicionalment es transmet el coneixement musical de generació en generació).

ENLLAÇOS RELACIONATS:

amitmishratabla.com
jacobans.jimdo.com
sangitarasika.org
compmusic.upf.edu
casaasia.cat
artssantamonica.cat